Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus an tíogharna. An aithnighneann tú é arsa fear leis an spailpín. O! arsa an spailpín de geit. 'Is mise nó eisean an dtighearna"
  2. Bhí campa ag saighdiúirí na
    h-Éireann thiar in aice Baile Bhreatán. Oidhche amháin chuaidh saidhdiúir agus comharsan amach ag siubhal agus cé d'fheicfeadh siad ach marcah-sídhe.
    Chuadar abhaile i muinghin a anama. Bhí sgéon mór ar an saighdiúir agus an oidhche in a dhiaidh sin d'iarr an comharsan air teach in éinfheacht leis go bhfeicfeadh siad an bheadh an taidhbhse san áit ach ní rachfadh sé ann mar bhí an oiread sin faithchíos air. Fear misneamhail a bhí san comharsan cé ar bith agus chuaidh sé ann in aonraic agus nuair a bhí sé ag dul thar an áit úd, chuaidh an marach-sídhe thar agus leabhar an comharsan leis agus dubhairt sé "In anam Dé is Béal na huaighe innis dhom cé thú féin nó céard tá uait." Ar
    Síghle Ní Choileáin
    Lisín an Bhealaigh, Co. na Gaillimhe