Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean in a chomhnaidhe in aice le roilig agus ní raibh aon siubhal aice. San áit sin bhí fear agus bhí an dúil aige í cnóthana nuair a bhí sé ag fagháil bhás dfág sé le h-uachtar mála cnóthanna cur faoí a ceann sa cónra. Bhí mainistreach in aice leis an áit sin. Tháinic beirt fhear go dtí an uaighe agus oscail siad an cónra agus fuair siad na conóthanní chuaidh ceann acu ag goid chaoirigh, annsin chuala na brathaire an fear ag briseadh na cnóthaí agus shíl siad gurb é an fear a bhí caillte a bhí ag briseadh na cnóthaí. Dinnseocadh na braithre an sgéal don bean nach raibh indon siubhal agus dubhairt sí leis braithre í a thógadh go dtí an áit. Shíl an fear a bhí ag briseadh cnóthanna gur fear na caoirigh a bhí ann agus dubhairt sé an bhfuil sí reamhar caith na braithre an bean isteach agus rith na braithre agus rith an bean in a ndiaidh agus bhain sí an doras do
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Máire Ní Dhubhthaigh