Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Aon uair amháin bhí fear in a cómhnuidhe i gCill Tullach. Seán an tainm a bhí air. Bhí sé pósta le bean crosta agus ní raibh san teach acú ach cathaoir amháin. Ní raibh an bean sásta bheith ag seasamh i gcómhnaidhe mar bhí sí ag déanamh níos mó obair na Seán. An maidin seo deirigh sí go moch ar maidin agus fuair sí an cathaoir agus dfan sí annsin ar feadh an lae. An céad lá eile derigh Seán go moch agus cuir sé teine sios agus bris sé an cathaoir agus caith sé ins an teine í. As sin amach ní raibh aon cathaoir acú. Nuair a déirigh an bhean an maidin sin bhí sí ag féacaint le h-aghaidh an cathaoir acht ní raibh sé le fághail. Cheap sí go raibh sidheóga sa teach nuair nach raibh an cathaoir le faghail. Níor innis Sean dí ariamh ce'n áit ar imthigh ar an cathair.
    Síghle Ní Coileáin
    Lisín an Bhealaigh, Co. na Gaillimhe