Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ní túisge do bhí an pota ar an teinidh na bheirbigh ar bainne thar béal an tsota aris agus cailleadh é. Acht mo leán ars an bean sin corcán bainne eile caillte orm agus sin tuistiún imtighe ars an glór béag suas san similéar. Is docha go bhfuil an corcán salach ars an bean glan é a Máire. Glan Máire an corcán líon sí le bainne a chuir sí ar an teinid arís é acht ní raibh aon maiteas de ann. Beirbigh an bainne thar raol arís. Ocán Ocán ars an bean sin an tríomhadh pota bainne a caillead orm anocht. Sin raol imtighe a bhean a tighe ars an glór béag agus níor sábáil tú costas an tinncéir i ndeiread na dála leis sin léim an sidhe fear anuas as an simléar agus d'imtighe sé an doras amach ag rinnce agus ag gairidhe.
  2. Bhí sean fhear bocht fadó í gCondae na Gaillimhe. Ní raibh aige acht aon mac amhain. Tomáisín do b'ainm dó. Ní raibh aon céard ag an mac fós. Cuaidh an sean-fhear go dtí a mhaighistir lá, agus d'fiafruigh sé dó ceard ba maith do a dhéanamh le na mac. Bhí an
    AT1525: The Master Thief
    Áine Ní Craith