Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar bith do chuir sé an litir tríd an phuist agus i gceann seachtmhaine tháinig an freagra chuige ó Bhaile Átha Cliath agus dubhairt an fear a sgríobh an litir go raibh Seán ro saidhbhir agus nach feidir leis é a fhághail. Fuair Seán bás tamall maith ó shoin agus ní raibh leath-phinghin aige.
  2. Aon uair amháin bhí sean bean ina cómnuidhe i mBaile Átha an Ríogh. Cáit an tainm a bhí uirri. Bhí siopa mór aice agus ní raibh cead aice siopa do bheith aice mar ní raibh sí ag ioch aon airgead. An lá seo tháinig triur chuig an siopa agus bhí siad ag ceannacht a lán rudaí agus sa deire bhí sgilling ag teastáil ag na fir mar fuair siad a lán rudaí. Caith siad cúig púnt ins an siopa sin an lá sin agus bhí an bhean ag iarra an sgilling eile mar bhí sí cómh santach sin. Cúpla oidhche ina dhiaidh sin chuaidh an truir arist
        1. trádáil
    Síghle Ní Coileáin