Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bhó an tarraibh. Thosuigh seisean ag iarridh an tarraibh ar an asal air agus bhí sé sásta. Siubhal sé leis an cuid eile de na bhaelach agus casadh fear ar a raibh tuaidh aige agus diarr sé an dhá lacha ar an tuaigh agus jthug sé dhó iad. Bhí sé ag dol thar poll uisge agus chonnaich sé a sgeall féin shíos san uisce agus shil sé gur fear a bhí ann a bhí dhá marbhú agus sé an tuaidh leis agus rith sé abaile céad failte a Seán cé mar a rinne tú arsa an bhean. Casadh fear orm a riabh tarribh aige agus diarr sé an bhó orm ar an tarribh agus thug me dhó é. Amach phaiste agus tabair isteach tarribh is fad an lá ceana nach raibh tarribh agam isteach a phaiste . Ní mar sin atá casadh fear orm a raibh asal aige agus thug mé dhó an t-asal ar an tarribh.
  2. Aon uair amháin bhí fear ann. Sean an tainm a bhí air. Bhí sé in a cómhnuidhe i mBaile Cláir na Gaillimhe agus bhí a lán airgead aige. Bhí teach mór aige. Cúigear mach a bhí aige. Bhí a lán seómraí sa teach agus bhí ochar aige le h-aghaidh gac seómra.
    Síghle Ní Coileáin
    Lisín an Bhealaigh, Co. na Gaillimhe