Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

abhaile.
    As sin amach bhí an ramharc ag Nóna chómh maith agus bhí sí ag duine ar bith eile, acht d'fan an tainm "Nóna Dall" uirthí ar feadh tamall fada in a dhiaidh sin.
  2. Ins an sean-aimsear bhí fear darbh aimn Liam Ó Rúadháin in a cómhnaidhe i ngar do Baile Loch Raibhach. Ní raibh aige act mac amhain agus bhí sé ina leath-amádán. Gach tráthnóna théigheadh sé amach ag siubhal agus bhíodh sé deireannach go minic nuair a thagadh sé isteach. Bhíodh a athair ar buile mar bhí na daoine ag rádh go raibh sideóg le feiceál san áit.
    An oidhche seo chuaidh sé amach mar ba gnáth leis. Chuaidh sé achar maith o'n a teach féin. Nuair a diompuigh sé le dul abhaile bhí sé an-dheireannach, acht bhí solas breagh aige mar bhí an lán agus bhi go leór réaltóga sa spéir.
    Eibhlín Ní hEóláin
    Lisín an Bhealaigh, Co. na Gaillimhe