Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abhaile agus é sásta leis féin. Díarr a mháthair de cé mhéid ar fuair sé le haghaidh an mbuin. Bhuell arsa Thomás ní raibh mé nóiméad ag díol í mar chuimhnuigh mé ar do cómhairle agus fuair mé an pinghin is áirde ar an aonach. Cé mhéid é sin arsa mháthair leis. Pinghin a mham, pingin a fuair mé agus slat fada faoí. Céard tá tú a rádh a óinseach, cé mhéid a fuair tu le h-aghaidh an mbun sin a bhi agat ar an aonach . An bhfuil tú nár dubhairt mé leat go bhfuair me pinghin agus slat fada faoí. Teasbáin an pinghin dom agus do theasbáin Tomás an pinghin. Teasbáin dom an tslat agus do theasbáin sé í. Níor dhéarna an bean tada ach Tomás a bualadh leis.
  2. Bhí beirt Éireannach ann fadó. Chuaidh siad go Sasana ag lorg oibre. Chuaidh siad ag obair ag feilméar agus sé an sort obair a bhí siad a dhéanamh ag búlaldh árbhair le súistí. Sé an áit a bhí siad ina gcoladh suas san áiléar. Bhí fear dubh ag obair in éinfeacht leó agus bhí sé ina gcoladh
    Líam Ó Gráinne
    Cill Torróg, Co. na Gaillimhe