Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    spéir deirtear go mbeidh báisteach agus gaoth againn. Má feiceann duine tuar-ceatha ar maidin sin comhartha go mbeidh báisteach againn san tráthnóna. Nuair a thagann an gaoth fuar ón tuaisceart sin comhartha sneachta aguus stoirme. Nuair atá an grian ag dul faoi má bhíonn dath liath-bán ar an spéir sin cosamhalacht stoirme. Nuair a bhíonn na faoileán ag eitilt go h-íseal sin cosamhalacht báisteach. Nuair a bhíonn na faoileán bailighthe le chéile ins na páireceanna sin comhartha báisteach. Nuair a bhíonn na faoileán ag dul cun na farraige sin cosamhalacht stoirme. Nuair a bhíonn an cat in - aice leis an teine sin comhartha droch- aimsir. Nuair a bhíonn na géanna fidhanna ag dul siar sin cosamhalacht stoirm agus báisteach. Nuair a bhíonn na préachan ag eitilt go h-árd agus ag tuitim anuas sin comhartha báisteach.Nuair bhíonn an Madadh ag ithe féar sin cosamhalachtdroch-aimsir.
    Áine Ní Chraith
    Pádhraigh Ó Comáin