School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    fhad leis an loch, shuidh siad síos a amharc ar an lach agus ar an bhardal a bhí amuigh ag snámh agus nuair a bhí sé ag éirghe mhall, rinn siad ar an bhaile agus dubhairt siad nach rachadh siad ar lorg na giorsaighe ná an ghasúra níos mó.
    Ar imtheacht daobhtha chuir an ghiorsach an lach agus an bardal ann a gcrochaidheacht fhéin arais agus bhuail leo ar aghaidh. Eadar sin agus an tráthnóna bhuail tart as cuimse an gasúr agus d'iarr sise air a ghabhail isteach i dteach a bhí ann agus deoch a fhághail agus go bhfanóchadh sise amuigh go dtiocfadh seisean arais.
    Bhuail sé isteach agus d'iarr sé deoch go múinte macanta. Chuir bunadh an toighe fáilte chroidheamhail roimh an strainsear agus d'iarr ar suidhe tamall agus a scríste a dheanamh. D'imthigh bean de na cailíní amach fá choinne canna uisce go ndeanfadh sí bolgam tae do. Chonnaic sí an cailín deas 'n-a seasamh amuigh fá ghiota de'n teach, ag
    Síghle Níc Ruaidhrigh
    Maighread Níc Ruaidhrigh