School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    shiubhail siad leo go dtáinic an tráthnón[a] orra agus chonnaic siad an tóir ag teacht n-a ndiaidh. Tharraing sise uirri an t-slat-draoidheachta agus rinn sí teach deas do'n ghasúr, rinn sí sean-bhean dithe fhéin agus shuidh sí istigh ag an teinidh. Tháinic an rí agus a chuid fear go dtí an teach, shuidh siad a amharc air, agus nuair a tháinic an oidhche ortha d'imthigh siad 'n-a bhaile.
    Nuair a fuair an giorsach ar shiubhal iad, chuir sí í fhéin agus an ghasúr ann a riocht fhéin arais agus bhuail siad ar aghaidh. An dara lá d'iarr an ghiorsach ar an ghasúr amharc 'n-a dhiaidh an raibh a dhath ag teacht. D'amharc sé thart agus dubhairt sé go raibh an rí agus a chuid fear ag tarraingt ortha.
    Rinn an ghiorsach lach dithe fhéin agus bardal de'n gasúr leis an t-slait draoidheachta agus chuaidh siad amach a shnámh ar loch a bhí ann. Tháinic an rí agus a chuid fear
    Síghle Níc Ruaidhrigh
    Maighread Níc Ruaidhrigh