Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sléaghanna leis na h-éanacha gur marbh gach aon ceann. Maitheadh an bhean bheag an troid fósta agus thainig an bhó ina cuideachta. Nuair a bhí troid thart agus ba páisti glan sabhailte sgairt an bean ar na fir go dtabarfadh sí deoch bhainne do gach duine. Bí an oiread sin athas ar na fir fa choinne an bhainne go rabh siad ar mullach a chéile tart fan áit a rabh an bhainne. Acht sé an deireadh a bhi air gur thuit triúr no ceathrar isteach agus báitheadh iad sa bhainne. Thug an captaoin ordughadh annsin do gach duine a chupan a sháitheadh isteach agus duine amháin ar an (amháin) ám. Thug Anna agus Seamhus buidheachais dón captaoin don bhean bheag agus na fir. D’iarr a bhean bheag arís ar na páiste imtheacht leobhtha agus gan eagla ar bhit a béith ortha. D’innis sí daobhtha gan amharc ar aon taobh dén bealac mór is cuma caidé a tairléochadh. D’imthigh na paisti aríst de spalpadh reatha agus go direach nuair a bhí siad ag ceann an gleann maitheadh [?] torman
    Brian Ó Dubhthaigh