Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mar bhéad toirneach ann na crann ag briseadh. Níor amarc na paistí agus iad ag racfaidh níos gaiste anois. Casádh fathach mhillteanach ar na paistí. D’fiafruigh sé daobhtha ca rabh se ag gabhail. Ar ndóighe dubhairt siadsan go rabh siad a gabhail na bhaile chuig na máthair. O rachfaidh sibh liom-sa ta ocras mór orm agus béidh sibh maith le hithte. Bí bocsa mór crochta ar a thaoibh agus thóg na páistí (a) isteach ann. Bí bo, capall agus caora sa bocsa fosta Bhí an bocsa comh árd le seachtmhadh tróigh. Leig sé gliomh amháin agus fobhair gur sgannruigh sé an t-anam as na paisti Ina lamh bhí cráisín mhór agus ná rabh aige acht súil amháin i gclár a eadán. Shiubal sé leis tamall mhaith agus sa deireadh shuidh sé síos a glachfadh a sgnísthe. Bhí na paistí ag amharc suas ar an spéir nuair a connaich siad an piobaire sidhe ag teacht isteach ar barr an bocsa mar béadh fileacán ann. Thainig sé anuas a cainnt le Éamonn. D’innis sé do go gcuirfeadh an fáthach
    Brian Ó Dubhthaigh