School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. Seo oileán beag atá suidhte i Dúin na nGall.
    Tá portach ar an oilean, agus nuair a mbaintear urlár no beirt no triúr bíonn sé comh h-árd anois lá thar na bhárach.
    Tá leac mór chomhthrom ar an oileán, agus tá an leac seo cumhdaighthe le clocha beaga cruinne. Ní thig le duine ar bith na clocha a áireamh. Dá mbéadh céad duine annsin agus gach duine na clocha a áireamh ní bhéadh na freagra mar an gceudna.
    Tá dhá roilig ar an oileán fosta. San t-sean am bhí ceann aca do na fir agus ceann eile do na mhnaibh.
    Dá gcuirfa cómhairin san roilig contráilte bhéadh sé ina luighe ar dhromchla an tolaimh arais an lá ina dhiaidh sin.
    Liam O Doi
    Iascaire