School: An Mhálainn Bheag (roll number 14119)

Málainn Bhig, Co. Donegal
Teachers:
Máire Ní Bheirn Seosamh Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Annsin d’innis an Ríogh dó goidé chaithfeadh sé a dheánamh le ‘na nighean a bhaint amach. Dubhairt an Ríogh leis go gcaithfeadh sé a ghabhail i bhfolach ar feadh trí lá ó éirigh gréine go luighe gréine, agus dá bhfuigheadh an Ríogh é ar aon lá aca go gcaillfeadh sé a cheann. Dá mbéadh sé adhmhail go leór- gan an Ríogh é a fhaghail, bhéadh ar an Ríogh a ghabhail i bfolach ar feadh trí lá ó éirigh gréine go luighe gréine, agus dá bhfuigheadh mac an Ríogh é, bhí go maith, acht da theipeadh air chaillfeadh sé a cheann.
    Ar maidin lathar na bharach dhul a dteachaidh sé i lathair an Roigh, chuaidh sé fhad leis an cliobóig le fear a thabhairt dí, agus nuair a bhí sé a deánamh seo, d’innis sé teármaí an Ríogh dó’n cliobóig. “Tharraing ribe amach as mo thaoibh se arsa’n chliobóg agus go isteach ‘sa pholl a fhágas sé agus tarraing isteach an ribe do dhiaidhn. Rinne se seo. Fá choinfheascair ‘na h-oidhche chuaidh mac an Ríogh fhad leis an chaisleán. Casadh an Rí air. “An bhfuair tú mé” arsa seisean leis an Ríogh. “Ní bhfuair indiú” arsa’n Ríog “acht gheobhaidh amárach”. Ar maidin lathar na bharach nuair a bhí sé ag tabhairt féir dó’n cliobóig, d’iarr sí air táirgne a tharraingt as a crúth agus dul isteach ‘sa pholl agus an tairgne a tharraingt isteach ‘na dhiaidh. Rinne sé seo, agus tráthnóna indiadh luighe na gréine chuaidh sé go caisleán ar Ríogh, agus arsa seisean leis an Righ. “Ní bhfuair tú mé indiú ach oiread”. “Ní bhfuair arsa seisean “ach gheobhaidh mé thú amárach go cinnte”
    “Ar maidin lathar na bharach nuair a chuaidh sé fhad leis an chliobóig d’iarr sí air an coir a bhaint amach as a cluais
    AT0329: Hiding from the Devil
    AT0550: Search for the Golden Bird