School: Toomore (roll number 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

1. Do bhí fear i bpoll na Gamhna uair amháin agus do bhí bó sídhe aige. Nuair a bhí an bhó ag eirigh aosta mar a cheap sé féin, chuaidh sí isteach sa stábla la agus nuair a chuaidh an fear isteach sa teach do thosuigh an bó ag beicigh. Annsin do rith sí amach ins an bpáirc agus as go bráth leí. Nuair a bhí sí cúpla lá imthighthe do tháinig sí arais arís agus bhí sí ag imtheacht mar an ngaoith nuair a fuair an fear greim ar a ruball. Do choinnigh sé greim ar an ruball gur thainig sé go dtí lios agus isteach ins an lios leis an mbuin agus an fear freisin. Do bhí bean beag in a suidhe ar stól agus dubhairt sí as béarla, "Unless you take that halter in the wall and put it on the cow you will never her home." Do chuir an fear é sin ar an mbó agus do chuaidh sé abhaile leí.
    Mícheál Mac Cánna
    Toomore, Co. Mayo