School: Toomore (roll number 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

1. Uair amháin do bí fhear ann agus bhí mac aige. Liam an tainm a bhí air agus bhí sé an leisgeamhail. Bhí a athair ag obair dó fhear mhór uasal agus lá amháin dubhairt an fear uasal leis an bhfear eile gur cheart dó a mhac a chur ag obair, agus is é an freagra a fuair se ná nach raibh sé i ndon e a chur ag obair mar ní dhéanfhadh sé dó é. Dubhairt an fear uasal leis go n-abróchadh sé leis lá ar na bháireach céard a dhéanfadh se leis.
    Nuair a chuaidh an oidhche sin d'innis sé an sgéal dá mhac agus bhí sé an bhrónach. An céad lá eile nuair a chuaidh an fear go dtí a chuid oibre do thosaigh an chainnt arís agus is é seo a leanas an obair a thug an fear uasal don mac le déanamh. Dubhair se anocht "Cuirfidh mise mo dhá chapall isteach io stabla amháin aguis cuirfidh mé beirt fhear
    AT1525: The Master Thief
    Bláthnaid Ní Thuathaigh