School: Toomore (roll number 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

1. In allódh do bhí fear in a chomhnuidhe i dteach breágh agus gáirdín cabáiste a bhí ar aghaidh an tighe amach. Lá amháin do bhris tarbh isteach ins an ngáirdín agus do chuaidh a inghean amach. Do bhí scuab in a lámh aici, do cheap sí an tarbh a bhualadh leis, ach do ghreamuigh se le dhruim an tairbh. Do bhí lámh an chailín greamuighthe leis an mbata agus bhí an bata greamuighthe le druim an tairbh.
    As go bráth leis an tarbh agus an cailín in a dhiaidh, do bhíodar ar feadh sgáta (tamail). ach sa deire thainigeadar go dtí cnoc mór glas. Dubhairt an tarbh (foscail, foscail a cnuic agus leig don, rí na sídheóg dul isteach. D'foscail sé. Annsin bhí an cailín 'measc na sidgeóg.
    Bliain in a diaidh sin tháinig an tarbh arís, chuaidh cailín
    AT0311: Rescue by the Sister