School: Toomore (roll number 16401)

Toomore, Co. Mayo
Tomás Breathnach

1. I mBaile an Oileán atá Mr. Taidhg Mac Gabgann ina chomhnuidhe i mbaile fearainn Baile an Oileáin, i bparóiste na hUaighe, Móire agus i gCo Mhuigheó. Cupla slat ó'n a theach deirtear go bhfuil pota óir le fáil.
    Do bhí an Béaloideachas seo ag na daoine fadó agus chuaidh beirt fhear chun e a fhail.
    Deirtear freisin go bhfuil cat mór dubh ag faire air, d'eirigh leis na fir seo an ór a thogal. thógáil ó'n dtalamh acht níor eirigh leó é a choinneál.
    Thainig an cat dubh agus dubhaiort sé go ndíolfadh siad go milis mar gheall ar an ngíomh sin ach níor chuir na fir seo aon mheas ins an gcat dubh an ceart ag an gcat. An bhliain sin do fuair gach ainmhidhe
    Eibhlín Ní Mhóráin
    Toomore, Co. Mayo