School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    léim beirt fear amach as an mbuidéal agus thosuigheadar ag bualadh na ndaoine. Bhí na mná ag caoineadh agus ag tuitim i laige, agus bhí na fir ag béicigh. Bhí an Prionnsa beagnach marbh agus ghlaoidh sé amach : "Tabhair leat do bhuidéal."
    Thóg an fear an buidéal leis abhaile agus mhair sé féin agus a bhean agus a clann go saidhbhir sáthach in a dhiaidh sin.
  2. . . . . Nuair a d'éirigh an fear thug sé leis an buidéal agus chuaidh sé comh fada leis an righ agus dubhairt:
    "Tabhair dhom mo bhuidéal ar ais."
    "Ní baoghal go dtabhraidh ; is beag baoghal orm é thabhairt dhuit," ars' an rí. "Imthigh leat abhaile."
    Caitlín Ní Dhochartaigh
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo