School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    alt ach ní raibh duine de na mná i ndon dhul síos ach leath bealaigh agus phill sí ar ais. Bhí an triur eile ag magadh fuithe agus ag rádh léi nach raibh misneach ar bith aici.
    Bhí siad ar an tráigh sgaithamh agus dubhairt duine de na mná leis an sean-fhear: "Caithfidh sé go dtainic ceann de na lonnaí isteach comh fada seo, mar tá an áit comh fliuch". "Ó, thainic" arsa Mártan, "agus b'fhéidir go dtiocadh ceann eile anois gan aireachtáil agus bíodh sibh cuméadach"
    Ní raibh na focla as a bhéal nuair a tháinic tonn ionganlach mór agus scuaibadh an triur acu amach leis an tonna agus báiseadh iad.