School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Cruadhtan
    Timcheall cead blian o shoin baitheadh triuir ' driothaireachai' as aon teach agus iad ag iascaireacht.
    Bhi bron mor ar na comhursnai nuair a bhi siad baidhte mar daoine deasa a bhi ionta. Truir fear laidir a bhi iontu, agus bhi siad go maith ag obair agus go maith ag iascaireacht.
    An oidhche roimh ar baitheadh iad rinne fear acu briongloid go mbeadh an trathnona an la ina dhiaidh sin go maith agus go ngabhfadh gach aon churach amach agus iad-san dul amach chor ar bith. Nuair a d'eirigh se ar maidin , d'innis se d'a mhathair e , agus dubhairt a mhathair gan aon aird a thabhairt a rudai mar sin.
    Bhi an trathnona go maith agus
    Micheál Mac Domhnaill