School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    preabadach . Mas gaoth a bheas air beid an speir sinte , geal. fiaidhain, agus i ag cur gearlai (gealraidhe ) os a cionn.
    Bionn an ghealach buidhe , meirgeach - an chuma cheadna a bhios ar an ghrein - nuair a bhios droch-aimsir le teacht , agus bi cinnte go bhfuil aimsir fhliuch le theacht nuair a fheiceas tu fainne thart ar an ghealaigh. Ma bhionn an fainne i ngar do'n gealaigh beidh fearthainn luath againn , ach ma bhionn se i bhfad o'n gealaigh beidh feartainn mall againn.
    An chuma cheadna a bhios ar an ngealaigh a's a bhios ar an ngrein le gach sort aimsire, 'g ionnsai. (ag ionnsuidhe air ) .
    Róis Ní Chonghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo