School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Dubhairt m'athair go mbíodh na sean-daoíní ag rádh go raibh ciste óir i bhfholach le taobh sean chaislean i gCill an Ghailleagáin.
    Deirtear gur robaílí a bhí ag goid óir agus soithigh óir fadó agus nuair a thainic siad go h-Éirinn chur siad an t-óir i bhfholach agus sé a marc a bhí acu air na solus na gealaighe.
    Bliadhanta i ndiaidh an ama sin thosuigh siad ag cuardach an óir act ní raibh sé le faghail agus mar sin tá sé annsin go foill. Bhí fear as Tír Amhlaidh ag brionglóid go raibh an ciste óir ag an gcaislean.
    Cupla lá ina dhiaidh thainic an fear agus nuair a bhí sé i gCeathramhadh na gCloch bhí tuitim na h-oidhche ann agus d'fhan sé i dteach eicint go maidin. D'imthigh se ar maidin go moch agus thug
    Micheal Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo