School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. San gceanntar seo fadó bíodh dhá oiread fleadh agus féasta is a mbíonn anois. Bíodh an bainfheis an oidhche roimh an posadh. An oidhche sin bhailuigeadh muinntear na tuaithe thar timcheall isteach san teach.
    Annsin tosnuigeadh ar an sport is an greann. Bíodh trí nó ceithre bairrle beór agus gallún uisge beatha. Bíodh spórt agus damhsa agus amraníocht ann go breacadh lae.
    Í rit na fleidh bíodh sgattaí buacaillí gléasta i tuighe. Núair théigheadh siad isteach bíodh ar an fear pósta lán criuscín beór a thabhait dóibh.
    Bíodh h-ataí tuighe agus beartaí tuighe timcheal f'án a gcom ortha.
    Caithidís trí lae ag an féasta agus théighís cuig an seipéil ar capallaibh