School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. Sar a chaith na daoine bróga fadó, do caitheadar throithíní. Bhí sean-fhear déirce ann uair amháin a b'ainm dó Seán Nancy agus tá sé 'na cómhnuidhe fós, agus níor caith sé bróga ariamh. Do nigheadh na daoine a gcosa in uisce prátaí, mar bhí sé sin go maith do at. Do caitheadh na daoine ba shaidhbhre bróga bonn-adhmaid. Seo mar a deineadh iad. Gearradh an bonn amach agus annsin ceannuigheadh píosa iarainn agus leathair cun an cuid eile do dhéanamh. Cuireadh siad seithí ar a gcosa mar stocaí.
  2. Fadó núair a bíodh na daoine ag dul go dtí an baile mór ní cuiridís bróga orra go dtí go dtéighidís cuig teora a baile. Nuaír a bíodh siad ag teacht ar ais bainidís na bróga uatha ag an áit céadhna, agus
    Eibhlín de Róiste
    Corlummin, Co. Mayo