School: Naomh Eoin, Béal Easa (roll number 14176)

Foxford, Co. Mayo
Oide sa chlochar

1. Bí fear ann uáir amhain agus bhí beirt mhach aige. Bí an fear seo i-n-a chomhnuidhe i gCoill na Muaidhe. Níl fhiós agamh c'en t-ainmh a bhí air, acht deireann na daoine go raibh sé caoch. Cuaidh an feár seo amach go dtí an phairch lá amhain agus bhí na mich leis. Tosúigh siad ag rómhar agus nuair a bhí siad ag rómhar tamhall bheag connaic an t-athair claidheamh agus bí rud ait ag tabhairt aire dó. Bhí sé sgannruigte agus céard a bhéadh ag tabhairt aire dhó acht natáir-reimhe.
    Bhí an tathair ag eirghe an chlaidhimh a thogbháil acht ní leigfeadh an nathair-neimhe dó é a dheánamh, agus ní raibh sé in ann é a thogháil anuas.