School: Naomh Seosamh, Shrule

Shrule, Co. Mayo
Mícheál Ó Reachtaire

1. (continued from previous page)
    “is dona an duine thú bheith in aon ácth áith” Dimthigh an fear suas an staighre agus an cónra ar a dhruim. Ní raibh ag teacht na trí fir ná an fear a bhí sa gcónra ón lá sin go dtí an lá seo. Tháinigh an máighistir ar maidin chúig an doras agus bhain sé an glas de “Bhfuil tú beó” ars an fear leis an táilliúr “Tá mé beó” ar seisean “fuair mé droch oidhche aréir” “Bhéarfaidh mé an rud céadhna dhuit má fhanfaidh tú oidhche eile ann”. Dfhan an táilliúr oidhche eile ann agus ní fhaca sé rud ar bith ann. Dinnis sé don fear nach raibh rud ar bith ag corruighe ins an gcaisleán. “Bhéarfaidh mé an rud céadhna dhuit má fhanfaidh [< fanfaidh] tú oidhche eile an liomsa.” Dfhan an táilliúr agus an fear an oidhche ann. Nuair a dhúisigh an táilliúr ar maidin d’íoc an fear é agus amach [< amac] ar an mbóthar leis mar an céad lá ariamh agus níl fhios agam céard a thárla dhó.
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    AT1640: The Brave Tailor