School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (continued from previous page)
    sean-fhear a raibh seal maith dá saoghal curtha isteach aca in éinaigh leo cheana, in áit an duine a bheadh a teastáil uatha. Ní bheadh fhios ag muinntir an tighe a gcuirfidhe ann é nach é a nduine féin a bheadh aca ann ach go n-aireíchaidís é níos canntalaighe ná mar a bhíodh a nduine fhéin.
    Is ionoamhail nac mbíonn righeachan ar bith leis an duine iasachta seo dá bheaduigheacht féin go dtí mbíonn muinntir an tighe banuighthe aige. Mar Mhalairt don duine le Dia amadán no duine gan mórán ceille ní h-é an déagh0ráth ach an droch-ráth a thugas a leiteid sin anuas ar an teach a mbíonn sé ann.
    De réir cainte na sean daoine, ní bíonn tóir ag na daoine maithe ar duine ar bith ach ar na fir is na mná is breághthe dá bfuil le fághail.
    Ní bhacfaidís le droch-duine no le duine neamh-úsáideach; baoghal ortha.