School: Cill Mhic Eoghain (roll number 9848)

Cill Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Domhnall Ó Hurdail

1. Do bhí tóirneach trom san áit seo fadó. Tá sé tímpal h ocht blian ar fhicid ó thárlaig sé. Bhí an splanncach ag teacht láireach in a dhíaidh, agus mar gheall ar sin bhí sé go h olc. Bhí cailín ó Cilcatiarain (Doirín Ní Lionsaig) timpeal ceithre míle ó na hAodhraí i bhfeighll an tighe, agus nuair a tháinig an tóineach tháinig eagla uirthi. Cúaidh sí amach féachaint an raibh a máthair ag teach ó na mBarraibh, acht ní raibh. Bhí sí insan áit sin gur bhúail ar spleanncach marbh í. Nuair a tháinig bean an tighe abhaile ó na mbarraibh, bhí árd iongnadh uirthe nuair a chonnaic sí go raibh a h-ingéan marbh. Cúaidh sí go dtí tighthe na gcómharsan agus í ag gol, agus d'inis a trioblóid dhóibh. Bhí an sgéal úathbhásach seo, cainnt an pharóiste ar feadh blíana taréis a thárlaig sé. Bhí bean ó na hAodhraí amuigh an lá céadna, agus do bhuail an spleannchach í a leis. Do bhí fear ó Cilcatiarain ag teact ó Bailecaisleáin an lá céadna, agus do
    1. próisis agus feiniméin
    Nóra Ní Dhúinn