Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Killadysert, Co. Clare
Máire Mac Eochaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é. Tá sé ceathramhadh míle ón dtrágh ar bhruach deise na h-Abhann. Baineann sé le paróiste Cill-Críost i mbarúnacht Cluain-idir-lá. Tá 493 acraí ann. Bhíodh líon ag fás ann sa t-sean aimsear agus deireadh na mná éadaigh lín leis sin. Deineadh na mná éadaigh olna ó olainn na gcaorach. Ní cuirtear líon ins an oileán anois. Chuir Naomh Seanán mainistear ar bun ar an oileán soe agus do chuir sé Naomh Liberins mar abb nó ád manach air.

Oileán na bFiadh
    Bhí fiadhcha le fághail go fluirseach ins an oileán sin agus sin é an fáth gur tugadh an t-ainm sin air.

Inis Dhá Dhruim
    Tá cosamhlacht idir an oileán seo agus Dhá Dhruim. Mar sin glaodhtar Inis Dhá Dhruim air uaireannta. Tugtar Inis Coinínidhe mar gheall ar na coinínidhíbh atá go fluirseach ann.
    Tá sé timcheall ceathramhadh míle ó'n dtráigh agus leath sighe i mbéal an Fhearguis. Níl sé ach leath chomh mór le h-Inis Mhór. Tá cloch aoil ann.
    Bailightear feamnach ó'n dtráigh agus
    Cáitlín Ní Maoláin