Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bainnrioghani darabh ainm Máire Ruadh na comhnaidhe i gcaisleán an Dhaingin fadó. Tugadh an t-ainm sin uirthi toisc dath a cuid gruaige. Ainimnigheadh an baile aisti. Duine do mhuinntear Mathghamhna ba eadh í agus deirtear gur olc an bhean í. Bhí caisleán eile aici i gcill-Muire láimh le Cill-Ruis
    Dheiridís gur mharbhuigh sí a lán fear agus gur le fuil na ndaoine a mharbhuigh sí a fliuchadh an móirtéar a chuaidh chun an chaislin do thógaint. Pé rud é do theip ar gach iarracht fothaireacha an chaislin do leagaint. Tugadh iarracht go minic ar é a leagadh ar eagla go dtuitfeadh sé ar na beithidheachaibh abhí ag inbhear fé ach níor eirigh le h-aoinne sin a dhéanamh.
    Máire Nic Eocaidh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)