School: Cill an Dísirt (C.) (roll number 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

1. In am an ghorta bhí daoine bochta na gcomnaidhe i gCill-an-Disirt in aice leis an gcéádh. Bhí fear darbh ainm Mathghamhna na chomhnaidhe i mBaile Léana inaice an locha agus is i gcúram an dhuine sin abhí an t-airgead. Tugadh é do gach duine a thréíg a chreideamh agus a thug iarracht ar theanga na Gaedhilge do chur ar ceal. Do glac daoine na céaidh an t-airgead.
    Bhí bean bocht na comhnaidhe iBaile Léana. Baintreach ba eadh í agus bhí clann mór aici agus iad ag fagháíl báis leis an ocras beagnach. Bhí mac Mathghamhna ag tasant (?) uirthi an t-airgead do glacadh. D'iarr sí comhairle ar an sagart paróiste abhí i gCill-an-Dísirt an t-am sin ar ceart dhí é d'fagháíl. Dubhairt seisean gur ceart di é do fhagháil agus úasáíd a déanamh as chun a clann do cothughadh. Do dhien sí mar a dubhradh léi ach nuair d'fás a clann suas d'iompuigh si a drom le Mathghamhna agus a chuid airgid.
    Bríghid Ní Bhriain
    Crodh Bhreacháin, Co. an Chláir