Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

1. Tá torpán de oileánaibh ag inbhear an Fhearguis san áit a scéigheann sí isteach sa t-Sionainn.
    Na h-oileáin féin
    Tá an talamh torthamhail páirceanna glasa fú amháin i lá an geimhridh. Ní dheineann an sioc aon díoghbháil de glasairidhe mar gheall ar theas uisge na fairrge mór timcheall. Fásann na barraí go h-an mhhaith ionnta.Bíonn prátaí le fághail go luath sa t-Samhradh. Fásann ubhla go h-iongantach leis. Is ins na h-oileánaibh seo atá na h-ubhla is fearr in Éirinn. Is féidir le h-aoinne turas a thabhairt ar oileán "Nix" i mí Bealtaine nuair atá na crainn fé bláth nó ins an bFoghmhar nuair atáid ag cromadh síos le h-ubhlaibh.
    Is fial agus fáilteac na daoine na gcomhnaide ins na h-oileánaibh seo agus is minic a thugadar congnamh do'n tíortach a bhí ag teiceadh ó thíorántas na Sasanach.

Inis Mór
    Inis Mór a tugtar ar an oileán seo mar is é an t-oileán is mo dhíobh