Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Naocad sa oct blianta ó thoin deirig storm mhór agus ní raibh fios ag na daoine go raib sé teact.
    Ní raibh dorais laidre ná fuinneoga laidre ann an uair sin mar ata ann anios. Bhí sean-athair mo athair ag cur cordaí ins an tighte. Cuiread isteac tríd an fuinneog é. Nior bain dada dó ach cuiread an teine (?) ar fuad an tighe. Do bhí mo sean athair istig i sgiat an uair sin. Ní raib sé a bliadan daois do tharrang sean-athair mo athair meas an teine é mar dogfaí e, ní raibh aon cliban ann an uair sin, diamtig (?) an ceann don tig nuair a thainig an gaoth isteac catad fanact i botáin a bhí in aice an tigte ar fad tamall. Deineadar tig in ait eile inaice le bruac na habhann agus is ann ata mo atair in a gcomnuide go dtí an lá indiu.
    Bhí fear tios ar Traig Leatan agus bhí tig breag deanta aige sios ar an gcladac, sé an obair a biod le deanamh aige ud ag iasgaireacht cun maireactail, agus caitheadh sé cliabh mona a tabairt on portac tar eis an iasgaireacht gach lá. Bhí sé oidhche ina suide cois na teine agus seactmain roime sin bathadh (?) sé cliab móna a tabairt on portach tar eis an iasgaireact gac lá.
    Bhí sé oidhche in a suide cois na teine agus seactmain roime sin báthadh triur fir agus iad agus teact le corraig murac sé an ainmh a bhí ortha ná beirt Baolleac agus Flaitbeargaig. Thainig siad isteac
    1. próisis agus feiniméin
    Tomás Mac Gearailt