Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Ar dtuis tugtar na caraoig go dtí an abann agus níghtar iad, agus cúpla lá na ndiad sin geibhthar deimheas agus gearrtar an olann as na caraoig. Tugtar go dtí an muileann annsan é cun é do ciarfad agus do slamadh. Annsan tugtar abaile é agus geibtar túirne olna agus sníomtar é. Annsan deintar rollá don snatad, agus deineann na daoine stocaí as an snatad.
    Tá an tuirne olna deanta de admaid agus tá roth mór suidte ar dá slinnean.
    Tá srang ag dul on roth go dtí an fearsad agus nuair a cuirtear an roth timceall cuireann an srang an fearsad ag gluaiseact. Is ar an fearsad a sniomtar an snát nuair a bhionn an fearsadh lán do snáth tugtar bhróiste ar.

Seán Mac Gearailt
    Leamhac