Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ins an sean aimsir nuair ná raibh act cuid beag plúir ag na daoine dhéineadh siad cáca milis ar tugtar cáca staimpí. Déineann siad an cáca le práití.
    Ar dúis géibheann siad na praítí agus nígheann siad iad go glán. Annsan tógann siad an créiceann agus na súla as na lé scian. Nuair a bhíonn é sin deanta geibheann siad scriobadóir agus scriobhann siad na prataí léis an scriobadoir.
    Annsan cuireann siad an staimpí sios ar an gredil agus nuair a bhíonn sé deanta bhíonn sé ana deas lé níte.

(2)
    Fadó do baluigead crinniu mor daoine go dtí thig a bhíodh líon dá bualad. Do bainfad na fear an creacainn dos na prataí. Annsan sgriosad na cailini iad le sgriosadoír a bhiodh deunta do stán.
    Annsan dasgadh siad na prataí le tuaile glán,a gus do deinfad siad starch don uisge a tagad as na prataí agus do bearr an starch é sin na an starch atá ann anois.
    1. táirgí
    Seán Mac Gearailt