Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do raiseadar na rudaí ar fad a bhí innte agus cuireadar ar comad iad annsan no ná raib dada le deannad leis an sean long. Tugadar teine dí agus ar fig i fad na ndiaid sin bhí smuit dí caite inso agus insúid timceall an cladac agus tá carraig ins an áit in ar brisead í agus glaodtar Carraig an Magpie uirthi.
  2. Tháinig long mór láidir isteac i Bealac a Lainigh; dimthig sí as bealac agus tiomaig í isteac. Niorbh bfhéidir leis an captain i oscailt mar bhí greim daingean idir na carraigreaca uirthi. Tháinig long eile cun í tarraint amac agus gabhadh le céile iad le cabhlai agus slabhrai, agus níor bféidir leo tarraint amach. Nuair a connaic an Captain na beic sé i gcomas do i thabhairt cun fairrge arís,
    Seán O Cilltreáin
    Carnaun, Co. an Chláir