Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Annsan do deaunfad siad an cáca as na prataí agus nuair a bead se bacailte. Do cuiread siadh an tae i gcomair agus bíodh an béile aca, sín mar a deintear stampí.
  2. Ar dtuis do bainead na daoine sláta insan gcoill sláta saileac agus sláta cabáíl. Annsan nuair a tosnuigeadh siad ag deanamh na cliabh do cuiread siad trí slát sios sa talam ag gac cúna de cuiread siad trí slát insan láir ar gach taobh.
    Annsan geibead siad ceitre slát gairid agus do deunfadh siad tasáíl do cuiread siadh buidne ar uactair an cliabh annsan é i.
    Annsan do cuireadh siad dara buidne ag an taobaisg annsan é i agus airist do cuiread siad buidne eile ag an bun. Annsan do duanfaid siad isteach na slát a bíod ag seasamh ar an talamh agus é i sin mar a deinead siad cliabh.
    Seán Mac Gearailt
    An Luach Theas, Co. an Chláir