Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Ar an leathanach seo

1. Luadhacan an ainm a tugann muinntir sa baile ar an leipreacan. Duine beag iseadh an leipreacan deirtear nac bfuil se ac da troig in aoirde. Bionn eadaig dearg ar. Nil fhios agam i gceart ca comnuigeann se acht deirtear go mbionn se istig fe cupog Nior chuala me riamh gur rug aoine ar an luadhacan. Deirtear go mbionn se ag deanam broga istig fe chrannaibh.
    Seán Mac Gearailt
    An Luach Theas, Co. an Chláir
    Seán Mac Gearailt
    64
  2. Luaradan an ainm ata ag mo atair agus fear le cosa cam iseadh e. Bionn hata mor air agus bionn se na gcomhnaidhe fe crann. Tagann se isteac oidhche Samhain ar gac tigh ar fuaid na tire, agus bionn an tacsog ar fad ag faire air. Deirtear go mbionn sparan beag ar uampar i gcomnuidhe aige. Bionn mala