Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

Nósa na Samhna
    Fadó bhíodh a lán cleasanna dá n-imirt ach Oidhche Samhna. An oidhche roiman oidhchesan do dheineadh bean an tíg císte ubla do cuireadh si fáinne, mearcáin agus real ann.
    An té a gheobhadh an fáinne deirtí gurb é is tuisge a phósfadh agus an té a geobadh an mearcáin deirtí go bpósfadh le táilúir i agus an té geóbadh an an réal deirtí go mbeadhsé saidhbhir ar feadh a shaoghail.
    Deirtí leis go mba oidhche ana sídheamhal í Oidhche Samhna agus gurb é an oidhche san a bhíodh na daoine maithe ag aistreamhadh ó áit go h-áit agus níorbh maith le h-éinne beith amuigh déanach an oidhche san.
    Do chuireadh na daoine fadó pónaire le h-ais na teine agus ar gach dá pónaire do cuireadh siad ainm lanama óg agus dá bhfanfadh na pónairí le céile deirtí go bpósfadh an lanama san ach is minic a imtheóghadh na ponairí ó céile le teas na teine agus annsan deirtí nách bhpósfadh an lánamha san go deó.
    Tomas Ó Gríobhtha,
    Baile Uí Bheára,