Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir
Tadhg Ó Seasnáin

1. Long a briseadh i nDubhlinn
    Timceall le ceitre ficeadh blian ó shoin tháinig an Magpie oidce breagh a sheoil timceall i lár na oidce agus do bhí na daoine in a codlaidh dairigeadair na rothair da gcaiteanmh, agus do ceapaidear gur bé an cogaidh a bhí ag teact agus do thosnuigh gac aoinne ag rith. Nuair aireadair gur i lung a bhí dtir. Annsin cuaidh na daoine go dtí an fairrge agus conaiceadar an luing idír.
    Dein na daoine a dícheall cur na mairneilig do sabáilt an luing an rí do ead i agus do bhí sé lán do gac rud do gunnaí móra agus coppair inntí.
    Do thosnuigh na daoine go léir ag tabhairt an leó agus do bhí na garda ag tabairt aire dóibh gabadar cuid des na daoine agus do cuireadar isteach sa priosún iad agus nuair a bhí gach rud tabairt aiste tugaidear teine diocha agus dogaidear í.
    Tá rian na cuilin ann agus beidh go brát.
    ó Sheósamh O Docartaigh, Tuaith an Mhuilinn