Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an lae maidean bealtaine chun faire a dhéanamh ar an dtobar fíos uisge a bhí ingar dóibh. Do chuaigh sé i bhfolach tar éis tamaill cé chífeadh sé ag teacht ach Máire agus rud éigin mar bhuidéal 'na láimh aici. Do lean sé í i gan fhios. Nuair a bhí sí ag déanamh ar an dtobar d'airigh sé í mar bheadh sí ag caint léi féin. Do bhris a fhoighne air agus do thánaig sé os a comhair. Do leath a suile uirthi le h-eagla.
    Do chuir sé 'na leith go raibh sí ag goid a chuid ime le draoidheacht éigin. Dubhairt sé go raghadh sé gan mhoill chun an Sagairt paróiste agus go n-innseochadh sé a scéal do i dtreo is go gcuirfeadh sé sin gcloigíneacht uirthi os comhair an phuiblí go léir. Tánaig scarna ar Mháire le luadh an tSagairt. D'admhuigh sí go raibh sí ag goid a chuid ime le piseóga ach do gheall si dhó nach ndeanfadh sí a leithead go deo arís agus d'iarr sí maitheamhnas ar Dhia agus air féin mar gheall air.
    Do thug mo shean-athair maitheamhnas dhi ar choingheall go n-innseochadh sí an scéal mar a thárla ins an bhfaoisdín. Annsan d'imthigh sé abhaile go sásta. Ón lá san go dtí an lá a fuair sé bás dachad bliadhain 'na dhiaidh sin níor thánaig aon feochán ar a chuid ime.
    Máire Brighid Nic Eochaidh
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)