Scoil: Carrigaline, Ráth Mhór

Carraig Uí Leighin, Co. Chorcaí

"Cuilinn ar Cuilinn na gCuanach
    Agus Cuilinm ar bhruach na Manige
    Cuilim i gCineál Aodha
    Agus Cuilinn Craobhach an Balla."
    Sin é an áireamh a dheir file éigin sa t-seanaimsir ar n h-áiteannaibh gur tugadh "Cuilinn" ortha, agus a draobh ráda nach bhfuil an iomad tráchta go dtí le fíor-déanaighe ortha i gcursaibh Eireann - tá gach deallramh nach raibh an sgéal mar sin fadó.
    Gaeilge
  2. Sa chéad tréis teacht Phádraig go h-Eirinn do chomnuigh sí. Bean an-naomhtha do beadh í. Dúbharthas sa seanchus gur bean ó Shasana í, go dtáinig sí féin is a beirt deirbhsiúr is a driothár chun ambeata do caitheamh go naomhtha annso. Deirtear gur chuir an driothár fé in aice Tobairín na nÓganach, ar cliathán Mhuisire, mar a bhíonn comthalán dá onoir lá 'le Seán sa tSamhrad, agus tá sean-rádh imbeul nandaoine inDúth Ealla "Laitiáran agus Lasair agus an inghean bhuidhe i nDromthairbh" ag cur síos ar na drifiuríbh. Chuir Laitíaran fúichi leis, deirtear, cois na h-abhann Túr a' Gleanna, tamall taobh amuigh de'n bfaithche i gCuilinn, gur dhein sí bothán dí féin annsan, is í ag síor ghuidhe cun Dé is Á moladh. Do mhair Lasair i gCill Lasrac i bparóiste Chille Míne ar an gcuma céadna.
    Ní itheadh Laitíaran ach aon béile amháin sa ló, agus treis