Scoil: Carrigaline, Ráth Mhór

Carraig Uí Leighin, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Mhic Conchoille

Ar an leathanach seo

1. During the bad times when they had nothing to eat, the farmers drew blood from the cows, about a pint from each cow & boiled it & ate it. They also boiled nettles & weeds & ate them.
  2. "Lá amháin tháinig bean bocht go tig mo sheana mháthair mór, is dubhairt sí lei. "A mhaistireas bhfuil cead agam ceathrú caorach do chur ar an dteine."
    "Tá airiú", arsa sheanamháthair, "an ar an bior nó ins an oidhean a cuirfhidh tú é."
    (ag síl gur feoil a bhí aichi) "san oidhean a mhaistireas" arsa sí. Do thog sí maílín beag as a phóca is do tharrang sí an "ceathrú caorach" amach as. - sin saghas plannda no fiadhail a fhásann sa gáirdín." Níor leig mo seanamháthair dí é d'ithe. Thug sí béile maith dí.
    Lá eile tháinig fear bocht go dtí an tig ceadhna agus d'iarr se ar bhean'a'tíghe deoch bainne a thabhairt dó. (sa bhliadhan 1848) Tug sí muga bainne dó, D'ól sé chuid de agus thóg sé máilín beag as a phóca. Bran a bhí sa mháilín aige agus chaith sé an bran isteach ar an méid a bhí fágtha agus do shlug sé siar é
    I GCnoch-A-Chuillin a tuit na rudaí seo amach in 1847 '48
    1. am