Scoil: Cúl an Bhuacaigh (uimhir rolla 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Cionnas greadadh do chneasughadh:-
    1. Nuair a bhíonn aon dóiteán ar dhuine téigheann siad go dtí an doctúir cun leigheas d'fhaghail.
    Fadó ní bhíodh aon trácht ar dhoctúir ac do dheineadh mná tíghe leigheasna sa bhaile. Seo leigheas a bhí acu = 1. Min coirce agus uachtar do bheirughadh agus an íle a thagadh ar a bhárr do thógaint agus é cimilt le cleithte do'n dóiteán agus dheineadh sé é leigheas.
    2. Leigheas eile a bhí acu an croicean do bhaint de chrann elm agus ó bheirbughadh le h-uisge glan ar fead leath uair a cluig. Annsan bheadh sé na íle buidhe agus nuair a bheadh sé fuar, é do chimilt leis an dóiteán. Tá an leigheas san ag alán fós.
      1. cleachtas an leighis
    Michéal Ó Ceallacáin