School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Sa tseana shaoghal do théigheadh sglabhuidhthe síos amac ag baint prataí ar feadh cúpla mí.
    Bhí sglabhuighe thíar i gCúil Aodha go dtugaidís Micil na Pinse air. Do bhailig sé leis maidean de Satharainn agus thug sé aghaidh ar Sráid a Mhuilinn. Sin é an bóthar a thógaidís muinntir Baile Múirne nuair a bhídís ag sul síos amac. Nuair a bhí sé ag dul síos Céim Carraige áit atá tímcheall trí míle ar an dtaobh sa de Sráid a Mhuilinn do bhuail fear uime ar an mbóthar agus a bhalcaisí Domhnaigh air. Bhí sé féin agus Micil ag caint le céile agus sa chaint dóibh dubhairt an fear go raibh sé ag dul fé dhéin tóraimh an duine críona a bhí taréis bháis d'fhághail sa bhaile ba giorra dhóibh Baile na Tóna.
    "Muise" arsa Micil raghas-sa ann leis. Do sháithigh sé a ráinn agus pé balcaisí a bhí aige isteach i gclaidhe aitinn i bhfolach. Nuair a chuaidh sé isteach go tigh an tóraimh dubhairt sé a phadaireacha agus do ghoil sé greas. Luig sé air bheith ag gol ar aon chuma. Fuair sé taoscán fuisci agus annsan a shuipéar agus bhí gac aoinne ag deanamh dúracht do'n stroinséar fan na h-oidhche mar ana chuileachta a b'eadh é. Nuair a bhí
    Amhlaoibh Ó Muimhneacháin