School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Baile iseadh Cúil a Bhuacaig atá suidhte ar thaobh an t-Sulán i bparóiste Cill-na-Martra. Baile iseadh é leis atá mar shaighdiúir faire i mbéarna an bhaoghail idir an Ghaodhaltact agus an Galltact. Níl fios ceart cad na thaobh gur glaodhaig Cúil-a-Bhuacaig air ach deirtear go raibh daoine ana mhór láidir na gcómhnuighe ann fadó agus gur uatha san do fuair an baile an ainim, "Cúil-a-Bhuacaig" mar ar fhás na fir búachach agus na mná breagh reabhair" file a dubhairt é sin tráth éigin. Rud eile a dubhairt sé leis "Cúil-a-Bhuacaig, an baile cruaidh trim go bhfuil a aghaid leis an ngréin agus a cúl leis an sioch, go bhfuil bascadh na bárr agus báthadh na bun.
    Tá mórán carraigeacha i lár Cúil-a-Bhuacaig sé sin an bascadh gur trácht sé air agus an t-Sulán an bátadh na bun.
    Tá Carraig Bán, Carraig an eidhneáin, agus Carraig na Fraocáin, Carraig abhanab, Cloc-a-Chumair agus Poll na Carraige, i gCúil-a-Bhuachaig. Sa t-Sulán tá Linn Fiadh Chait, Poll Dorcadh, Pollín na bhFáinleóg, Pollín Buidhe, Poll a tSasanaigh agus poll a Chuillin. Baile fearann ana-mhór iseadh Cúil-a-Bhuacaig agus tá feirmeóir is fiche na cómhnuighe ann. Glaodhtar Drom na Lice ar an gcúinne siar thíos d'en bhaile agus Mullach Buidhe ar an dtaobh thuas de. Bhí
    Amhlaoibh Ó Muimhneacain
    Amhlaoibh Ó Muimhneacháin