School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Bhí ríg ann fadó agus bhí dárdéag de ingineacha bréagtha aige. Bhídís ag éalód amac gac aon oidhce uaidh agus theip air d'fhághail amac cá mbídís ar feadh na h-oidhche. Do chuir sé amac gairm-scoile an té a gheobhadh amach cá mbídís geobadh sé rogha do na cailíní le pósadh no dá dtheipeadh air bainfí an ceann de.
    Bhí mórán de uaisle óga ag teact cun na cailíní d'aire agus teipeadh ortha go léir d'fhághail amac cá mbídís ag dul. San am san tháinig saighdúir an treo agus d'innis sé sgéal an rí do bhean feasa. Thug sí clóicín draoidheacta dó agus nuair a cuireadh sé an clóicín mórtimceall air ní feicfeadh aoinne é.
    Chuaidh sé go dtí palas an rí cun gnó na cailíní d'fhághail amac. Do gáireadar uime agus dubhradar le céile "Is gearr go mbeadh a cheann so againn leis. Cuaidh sé a codhladh i seomra in aice na cailíní agus i lár na h-oidhche d'airigh sé na cailíní ag eirighe.
    Do léim sé ina shuidhe agus do chuir sé a clóicín mórtímceall air agus dho rith sé ina ndiaidh amac an doras. Do bhí cóisce ansan ag feitheamh leo agus fir óga cun iad a thabhairt cun a dthigthe feín. Bhí an seana-saighdhiúr taobh leo ach ní fheaceadar in aon cor é toisc a clóicín draoidheacta a bheith air.
    AT0306: The Danced‑out Shoes
    Nóra Ní Loinnsigh