School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. Muintir Uí Fhloinn a dhein an caisleán so ar dtúis.
    Ba leo Muscraidhe go léir fadó ach do bhain na Cáthraig díobh é ach d'fhan Cuan na Dromann agus caisleán Dún Dá Radharc aca go 15.78. Bain Eibhlís díobh an áit an san agus thug dos na Cáthraig é. Cormac Mac Cáthraig. Do bhain ó Súillabháin Béara des na Sasanaig é sa bhlian 1601 agus thug do Cormac Mac Cáthraig é cun é thógaint ach do ghéill sé siúd é ar closaint do gur cailleadh Aodh Ruadh sa Spainne. Tháinig an caisleán thar nais i seilbh na gCártach aris ach do baineadh do Diarmuid Mac Cáthraig é tareis an cogad 1641. Do thuit an caisleán sa bhlian 1820. Deineadh teampall galldha des na clocaibh ach do leagadh an teampall ó shoin.
    Tá cúinne de'n chaisleán na sheasamh fós.
    Dún Dea-radhairc, Co. Cork